YOP Online website update naar Drupal 9!

Ingediend door yowonky op 18/09/2020 - 00:00

Het was een hele rit met commits, changes en updates maar we zijn er! Het updaten van Drupal 8 naar 9 is gelukt.

Het begon met ervoor zorgen dat de webserver de minimale vereisten had, dat betekende dat we van ubuntu 18 naar 20 moesten. In de distro Foccal Fossa zit namelijk PHP 7.4. Omdat D9 minimaal PHP 7.3 vereist was deze upgrade nodig, gelukkig kon dit met het Ubuntu do-release-upgrade script! Dit koste om en nabij 1 uurtje werk. Deze stappen heb ik voor deze upgrade gevolgd.

Na deze update hoefde ik gelukkig niets te doen voor de website zelf die draaide gewoon nog, alleen nu op PHP7.4 en MariaDB 10.3.22. (Overigens had ik op mijn lokale ontwikkel omgeving de website ook al getest op PHP7.4)

Het meeste werk ging zitten in het voldoen aan D9 compatible code en modules. Hiervoor dankbaar gebruik gemaakt van de Upgrade Status module.

Ik heb 21 ongebruikte modules verwijderd uit de build. Hier heb ik eerder nooit echt aandacht aan besteed maar hoe minder ongebruikte code op de server hoe beter. Dus opgeruimd staat netjes, daarnaast een aantal grote modules geupdate naar Drupal 9 compatible versies. Als laatste deze stappen op drupal.org gevolgd om de uiteindelijke stap naar 9 te maken. Et voila!

YOP Online draait op Drupal 9!